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Question:  AF HQ received an input from the field indicating that AFI 60-106, the USAF International Military Standardization Program, is now obsolete. What DoD level requirements for int'l standardization apply?

Answer:  Despite the ambiguity regarding the status of AFI 60-106, international standardization policy at the DoD level remains in effect, in particular:

- DoD Directive 2010.06, "Materiel Interoperability and Standardization with Allies and Coalition Partners", July 29, 2009 - DoD Instruction 4120.24, "Defense Standardization Program (DSP)", July 13, 2011

- DoD 4120.24-M, "Defense Standardization Program (DSP) Policies and Procedures," March 9, 2000. (Note that Chapter 6 of this Manual covers int'l standardization agreements as they relate to the overall DSP.)

Finally, DoDD 2010.06 is specifically mentioned in the DoDI 5000.02, Enclosure 2, paragraph 7.a., which states:

Program management is responsible for integrating international acquisition and exportability considerations into the program’s Acquisition Strategy at each major milestone or decision point. Program management will consider the potential demand and likelihood of cooperative development or production, Direct Commercial Sales, or Foreign Military Sales early in the acquisition planning process; and consider U.S. export control laws, regulations, and DoD policy for international transfers when formulating and implementing the acquisition strategy; in accordance with DoD Instruction 2040.02 (Reference (az)). Where appropriate, program managers will pursue cooperative opportunities and international involvement throughout the acquisition life cycle to enhance international cooperation and improve interoperability in accordance with DoD Instruction 2010.06 (Reference (ba)).

As a result -- despite any ambiguity that exists in AF policy documentation -- overall int'l military standardization policy and procedural guidance is still in force at the DoD level and should be implemented by all DoD Component acquisition workforce personnel as outlined in these documents.  (Frank Kenlon, DSMC-Int’l)

