Transportation 

[bookmark: _GoBack]Transporting Expended Brass (11/6/2015)
Question: If transporting expended brass, how is it classified?
Look at DODM 4160.28, Volume 3, page 46. Page 46 shows a Material Documented as Safe (MDAS) Certificate which would be used by the local ASP to visually inspect and document the brass as being 100% inspected and re-inspected to be explosives free. Until a competent authority visually inspects the material, it should be considered 1.4S.

HAZMAT Certification (9/10/2015)
Question: That regulation covers the requirement for both driver and assistant driver to be HAZMAT certified?
The regulation regarding drivers of hazardous materials is the DTR 4500.9R (Defense Transportation Regulation) chapter 204.

Transportation Compatibility (11/16/2015)
Question: I need to ship 1.3G Ammunition Smoke and 1.2E Cartridges for weapons. There is a number 6 at the intersection point. I am confused as to whether these items can be transported on the same truck. If they are totally separated from each other in separate droms, can they still be shipped on the same truck?
Per the 49 CFR, the "6" at the intersection simply states that if your compatibility group "G" Ammunition Item is not a firework(s) then it is compatible with C, D, and E compatibility groups. Your "G" item, per your question is not a fir3work(s), therefor your two ammunition items are compatible and good to be transported in the same transport vehicle.

Transportation compatibility (1/22/2016)
Question: Can ammunition DODICs A064, A131, and B519 be placed in the same compartment with A557 and BA30 during highway transport?

IAW Code Federal Regulations 49 (CFR 49), Page 918 Compatibility Table for Class 1 (Explosive) Materials, the following can be transported in the same compartment on public highways: A064 (1.4S), A131 (1.4S), A557 (1.4C), B519 (1.4S) and BA30 (1.4C) Note: These are not detonators or fireworks, so notes 4/5 do not apply.

Safe Haven (1/28/2016)
Question:  If we have a delivery and driver shows up after hours and is loaded 1st thing in the a.m., is that vehicle considered "In-Transit"? If vehicle is in-transit, do we need to meet safe haven requirements ie. QD where we temporarily put the vehicle with in the ASP? What regulatory guidance do we follow? What is the QD for safe haven?  
DA PAM 385-64, Chapter 20: Secure holding or safe haven is required to meet QD. The arcs would depend on what exposed sites are nearby. If the holding area is in the ASP I would expect the required QD arc to be the AGM arc. 
Essentially, you need to figure out how far the holding area is from the nearest magazine or operating building. Use the distance to determine how much NEW can be in the holding yard. For example: If you have 100 feet from the nearest magazine you could have 751 pounds of 1.1. 
Each truck also needs to be separated by AGM distance based on the highest NEW between the trucks. If truck A has 1000 pounds of 1.1 and truck B has 200 pounds of 1.1, you would have to use the NEW in truck A as the distance, or 110 feet. 
Keep in mind unbarricaded AGM (Above Ground Magazine) to unbarricaded AGM is K11.
DA PAM 385-64, Table 8-5
Secure Explosives Holding Area – Above Ground Magazine (AGM)
1. Will be laid out on a unit truck-group basis with each group separated by the applicable above ground magazine distances.
2. Will be separated from other facilities by the applicable QD criteria.
3. An area designated for the temporary parking of commercial carriers’ motor vehicles transporting DOD-owned Arms, Ammunition, and Explosives (AAE), classified (SECRET or CONFIDENTIAL) materials, and controlled cryptographic item (CCI). There are two types of secure holding areas. (Note: Although the intent of such areas is to provide a secure storage location for commercial carriers while in-transit, or during emergencies or other circumstances that are beyond a carrier’s control, this Standard imposes no requirement for garrisons or installations to have such areas. The term Secure Holding Area is applicable to areas (CONUS, Hawaii, Alaska, and Puerto Rico) governed by Part 205 of Defense Transportation Regulation (DTR) 4500. 9–R, Part II Cargo Movement.


